Top 10 bezienswaardigheden Yellowstone

Wat zijn nou eigenlijk de leukste bezienswaardigheden in Yellowstone National Park? Het is één van de eerste vragen die je jezelf stelt als je een rondreis naar Yellowstone, het oudste nationale park ter wereld, aan het plannen bent. Uiteraard heeft iedereen na afloop z’n eigen favorieten, maar wil je weten welke highlights je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan het park? Bekijk dan snel de ultieme lijst met top 10 bezienswaardigheden Yellowstone!

1. Old Faithful en Upper Geyser Basin

top 10 bezienswaardigheden yellowstone

Het bekendste geiser basin van Yellowstone is Upper Geyser Basin. Het gebied is slechts 1,5 km² groot, maar bezit een kwart van alle geisers ter wereld. De bekendste is Old Faithful, het paradepaardje van het park. Iedere 60 tot 90 minuten spuit Old Faithful liters kokend water tot maximaal 55 meter de lucht in. Het is daarmee niet de grootste of meest actieve geiser in het park, maar wel de grootste geiser die op regelmatige basis tot eruptie komt. In het Upper Geyser Basin zijn veel voorzieningen, waaronder hotels, een Visitor Center en tankstation.

2. Grand Prismatic Spring

bezienswaardigheden yellowstone

De Old Faithful geiser mag dan wel de meeste bezoekers naar het park trekken, er is geen enkele andere attractie in Yellowstone die zo fotogeniek is als de Grand Prismatic Spring. In vrijwel alle promotiemateriaal voor het nationale park is deze warmwaterbron dé eyecatcher. Dat heeft het vooral te danken aan zijn felle oranje, gele en blauwe kleuren. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de heuvel aan de Fairy Falls Trail. De Grand Prismatic Spring bevindt zich in het Midway Geyser Basin, waar je verder ook de Excelsior Geyser en de Opal Pool kunt aanschouwen.

3. Wildlife

top 10 yellowstone

We sluiten deze top 3 bezienswaardigheden Yellowstone af met wildlife. Niet voor niets, want wildlife is er in grote mate te vinden. Vooral bizons. Duizenden bizons. Bang om ze te missen hoef je niet te zijn. Ze grazen in kuddes in de valleien, maar ook langs de weg waar ze vaak voor lange files in het park zorgen. In Yellowstone National Park leven daarnaast ook zwarte beren en grizzlyberen. Om ze te zien moet je iets meer moeite doen. Wil je je kans vergroten, ga dan met een gids op pad. Verder leven hier onder andere wapiti’s, herten, elanden, wolven, coyotes en dikhoornschapen.

Lees meer

4. Lamar Valley en Hayden Valley

Als we het dan toch over wildlife hebben, dan wil je vast ook weten waar je de meeste kans hebt op het spotten van wildlife in Yellowstone National Park. In het noorden van Yellowstone is dat Lamar Valley en in het midden van het park Hayden Valley. In deze grote uitgestrekte valleien zie je grote aantallen bizons grazen. Maar je hebt hier ook kans op het spotten van andere diersoorten, zoals wapiti’s, wolven, coyotes en zelfs beren. Vooral rond zonsopkomst of -ondergang. Lamar Valley wordt zelfs liefkozend de Serengeti van Amerika genoemd. Dat zegt genoeg.

5. Grand Canyon of the Yellowstone

Huh, de Grand Canyon? In Yellowstone National Park? De Grand Canyon of the Yellowstone mag niet worden verward met z’n naamgenoot in de staat Arizona. Dit exemplaar is een gigantische kloof in het hart van het park, met de Yelowstone River als rode draad. In de 32 kilometer lange canyon zijn tal van bezienswaardigheden. De bekendste highlights zijn de watervallen Lower Falls en Upper Falls. Deze zijn zichtbaar vanaf verschillende uitkijkpunten. Wandelen door de Grand Canyon kan ook. Er zijn veel verharde en onverharde wandelpaden, waarvan enkele bij de rivier uitkomen.

6. Lower Geyser Basin

Lower Geyser Basin is met een afmeting van 17 km² het grootste geiser basin van Yellowstone. Net als in de andere gebieden in het park vind je hier geisers en warmwaterbronnen. Maar Lower Geyser Basin is vooral bekend door de grote hoeveelheid mudpots. Deze zogenaamde modderpoelen kun je al van grote afstand ruiken. Een ware attractie, maar erg lekker is dat niet, want ze ruiken naar rotte eieren. Deze geur ontstaat door de aanwezigheid van waterstofsulfide gas. De mudpots kun je het beste bekijken vanaf de wandelpaden rond de Fountain Paint Pot.

7. Norris Geyser Basin

bezienswaardigheden in yellowstone

Norris Geyser Basin is het heetste en oudste geiser gebied van Yellowstone. Onderzoekers hebben hier in de grond ooit een temperatuur van maar liefst 237 °C gemeten. In dit basin huisvest ’s wereld hoogste actieve geiser. De Steamboat Geyser spuit kokend water tot ongeveer 90 meter de lucht in. Het is niet voor iedereen weggelegd om deze eruptie mee te maken. Het is namelijk lastig te voorspellen wanneer hij tot uitbarsting komt, met intervallen tussen 4 dagen en 50 jaar. In Norris Geyser Basin is een klein informatiecentrum.

8. Tower Fall

In het noordoosten van Yellowstone National Park bevindt zich de 40 meter hoge Tower Fall, gelegen op de Tower Creek. Deze waterval is eenvoudig bereikbaar middels een wandelpad. De omgeving van de waterval is deels gevormd door lava. Dit is nog goed te zien in de rotspilaren ten noorden van Tower Fall. Het is vanwege erosie niet meer mogelijk om naar de voet van de waterval te wandelen, maar vanaf de uitkijkpunten heb je nog steeds een mooi zicht. Bij de parkeerplaats van Tower Fall kun je in het restaurant en winkeltje souvenirs en versnaperingen kopen.

9. Mammoth Hot Springs

Als je denkt dat je alles hebt gezien in deze top 10 bezienswaardigheden Yellowstone, dan zijn daar ineens de Mammoth Hot Springs. Dit is een aaneenschakeling van natuurlijke grote en kleine warmwaterbronnen, zogenaamde terrassen. Het gebied bestaat uit twee delen: de Travertine Terraces (toegankelijk per auto) en de Mammoth Hot Springs Terraces. Deze terrassen zijn ontstaan door kalksteen, mineralen en het vele warme water. Dankzij de bacteriën en micro-organismen heeft het water een bijzondere kleur gekregen.

10. Yellowstone Lake

wyoming highlights

Yellowstone Lake, gelegen op een hoogte van 2357 meter boven zeeniveau, vormt als het ware het hart van het nationale park. Vrijwel alle autoroutes door het park zijn grotendeels rond dit kratermeer aangelegd. Op sommige plekken is het meer maar liefst 120 meter diep en in het water leven verschillende vissoorten, waaronder forel, karper, snoek en zalm. Het is toegestaan om op het meer te kanoën of kajakken. Het grootste geiser basin aan de oevers van het meer is West Thumb Geyser Basin (en Potts Basin), dat in het westen van Yellowstone Lake is gelegen.

Meer bezienswaardigheden Yellowstone

Naast bovenstaande top 10 bezienswaardigheden Yellowstone zijn er uiteraard nog veel meer attracties en hoogtepunten om te bezoeken. Bekijk daarom ook het overzicht met dingen om te doen in Yellowstone. Met de mooiste plekken buiten de gebaande paden, leuke dingen om te doen voor gezinnen met kinderen en de beste locaties voor wildlife.