Weer & klimaat Yellowstone National Park

klimaat yellowstoneYellowstone National Park bevindt zich midden in de Rocky Mountains. Het Yellowstone Plateau waar het park op ligt, heeft een gemiddelde hoogte van 2400 meter boven zeeniveau. En dat heeft invloed op het weer en klimaat in Yellowstone. Ben je een liefhebber van sneeuw en kou, dan zit je hier in de winter goed. Heb je liever een zonnetje, dan ben je aangewezen op de zomer. Bekijk daarom eerst de beste reistijd voor Yellowstone als je het park gaat bezoeken.

Temperatuur Yellowstone

Zoals gezegd wordt de temperatuur en het klimaat in Yellowstone grotendeels beïnvloed door de ligging in het Rocky Mountains hooggebergte. In het park is sprake van een koud steppeklimaat. Dat zie je terug in de neerslag. Hoewel er zeker in de wintermaanden veel sneeuw kan vallen, daar valt er in de zomer bijna geen enkele druppel regen. Een gebied van uitersten dus.

In Yellowstone is er duidelijk sprake van vier seizoenen, met ieder z’n eigen kenmerken. Ook de temperatuur verschilt sterk per seizoen. In de winter valt er veel sneeuw en daalt de waarde op de thermometer tot ver onder het vriespunt. In de lente moet de natuur hard werken om de vele sneeuw te doen smelten. Wat op sommige plekken zelfs tot de zomer kan duren. Pas in de zomer staat daardoor alles in bloei. De zomer die overigens van korte duur is, want in september daalt het kwik in de nachten al weer richting het vriespunt. Dit is de gemiddelde temperatuur in Yellowstone National Park:

weer yellowstone

Klimaat Yellowstone in de zomer

Ga je in de zomer naar Yellowstone National Park? Dan kun je rekenen op warme zonnige dagen. Overdag welteverstaan. Zeker in de maanden juli en augustus tikt de thermometer regelmatig de 30 graden Celsius aan. Gemiddeld wordt het in de warmste maanden ongeveer 26 graden. In de nachten daarentegen koelt het flink af. Ga je dus in alle vroegte op pad om beren of ander wildlife te spotten? Neem in dat geval ook wat warme kleren mee. In de loop van de ochtend kun je die weer uit doen. Laagjes is dus het devies.

Het weer in Yellowstone in de winter

Waar het in de zomer aangenaam toeven is in Yellowstone, met soms tropische dagen als gevolg, daar is het weerbeeld in de winter compleet anders. Vooral tussen november en maart valt er veel sneeuw in het park. Niet gek als je bedenkt dat Yellowstone National Park in de Rocky Mountains ligt. Het weer in Yellowstone kan dus zeker in de wintermaanden grillig zijn, met parkafsluitingen tot gevolg. Buiten de zomer daalt het kwik dagelijks richting het vriespunt, waarbij het in de winter met gemak zelfs -20 kan worden.

klimaat weer yellowstone