Dé wilde dieren van Yellowstone National Park

Voor veel mensen zijn ze de belangrijkste reden voor een bezoek aan Yellowstone: wildlife. Oftewel de dieren van Yellowstone National Park. Maar welke dieren zijn er in het wild te zien in het grootste nationale park van de Verenigde Staten? Hoewel veel dieren in Yellowstone gewend zijn geraakt aan mensen en daardoor eenvoudig te spotten zijn, houden sommige diersoorten zich wat meer schuil. Dit zijn de belangrijkste wilde dieren van Yellowstone, die iedereen wil zien.

Deze dieren zie je (vrijwel) zeker…

Bizon

De Amerikaanse bizon, of simpelweg bizon, wordt in het Engels buffalo genoemd. De kans op het spotten van bizons in Yellowstone is groot. Zo groot dat ze niet zelden files in het park veroorzaken. Met name tussen Lower en Upper Geyser Basin en rond Hayden Valley en Lamar Valley. Ze leven in grote kuddes en houden ervan om in alle rust de straat over te steken. Het geeft je alle tijd om foto’s te maken. Maar pas op, kom niet te dicht in de buurt van de bizons. Volwassen mannetjes wegen 900 kg en halen snelheden van 35 km per uur.

Wapiti (elk)

wapiti yellowstone

Wapiti’s, ook wel elk genoemd, zijn de meest voorkomende wilde dieren in Yellowstone. In de zomer kunnen de aantallen oplopen tot maar liefst 20.000. Ze zijn dan ook makkelijk te spotten. Vooral het gewei van de wapiti maakt veel indruk. Hoewel ze ervan houden om grote afstanden af te leggen is de kans het grootst dat je ze ziet grazen rond Mammoth, Madison Canyon en in Lamar Valley. Houdt voldoende afstand tot de dieren. De wapiti houdt ervan om in de buurt te komen van mensen en heeft in Yellowstone al veel mensen verwond.

Muildierhert

wildlife yellowstone

Na de wapiti is het muildierhert het meest voorkomende dier in Yellowstone. Ze zijn kleiner dan wapiti’s en hebben een zwarte staart. Ze leven vrijwel overal in het park, maar houden zich vooral schuil in bosrijke gebieden in het noorden van Yellowstone National Park. De mule deer, zoals het muildierhert in het Engels heet, komt echter geregeld naar ‘buiten’ om eten te zoeken op de open grasvlaktes in het park. In de wintermaanden neemt de populatie flink af, dus spotten doe je ze het makkelijkste in de zomermaanden.

Met wat geluk zie je deze dieren…

Zwarte beer

zwarte beer yellowstone

De Amerikaanse zwarte beer groeit in aantal en heeft zich in de loop der jaren aangepast aan de mens. Desondanks moet je een beetje geluk hebben om ze te spotten in Yellowstone. Ze zijn een stuk kleiner dan de grizzlybeer en kunnen zich goed verstoppen in het hoge gras of achter de bomen in de bossen van Yellowstone. Als je ze ziet, dan is de kans groot dat je ze in het gras langs de weg ziet. Hou dus tijdens het rijden altijd je ogen goed open.

Wolf

welke dieren in yellowstone

De wolf is terug van weggeweest in Yellowstone. Waar het dier in de jaren zeventig nog was uitgeroeid, daar leeft het nu weer in groten getale in het park. De kans op het spotten van de grijze wolf is het grootste in Lamar Valley, in het noordoosten van Yellowstone. Dit was ook de plek waar de wolven in 1995 opnieuw werden uitgezet. Ze leven meestal in groepen van ongeveer 10 wolven en zijn vooral in de wintermaanden te zien.

Coyote

coyote yellowstone

Hoewel het geen familie van elkaar is, wordt de coyote ook wel als het kleine broertje van de wolf gezien. In tegenstelling tot de wolf zijn ze meer gewend aan mensen en laten ze zich sneller zien. Maar omdat ze geen specifiek leefgebied hebben, moet je desondanks net zo goed je best doen om de coyote’s te spotten in Yellowstone National Park.

Gaffelbok (pronghorn)

yellowstone dieren

De gaffelbok, in het Engels pronghorn genoemd, leeft het liefste in groepjes en laat zich vooral zien op grote open vlaktes. Bij voorkeur in het noorden van Yellowstone. Ze hebben vanwege hun kleuren wat weg van antilopes. De gaffelbokken zijn een populair hapje voor wolven, maar daar moet de wolf wel goed zijn best voor doen. Ze kunnen namelijk snelheden van 80 km per uur bereiken en hebben een groot uithoudingsvermogen.

Wildlife voor de lucky ones…

Eland

Hoewel de eland, moose in het Engels, het grootste hertensoort in Noord-Amerika is, zijn er maar weinig mensen die het geluk hebben dit majestueuze dier te zien. Dat komt omdat ze zich meest thuis voelen in vochtige bossen met wilgen en in het struikgewas. Vanwege zijn lange poten kunnen elanden zich uitstekend voortbewegen in meertjes en moerasachtige gebieden. En in de winter in de diepe sneeuw. De mannetjes herken je aan hun enorme gewei. Jonkies en vrouwtjes hebben dat niet.

Grizzlybeer

grizzlybeer yellowstone

In tegenstelling tot de zwarte beer, wordt de grizzlybeer maar zelden gespot in Yellowstone National Park. Deze bruine beer houdt zich vooral schuil in de hoger gelegen bossen van het park en komt met name als het donker wordt naar beneden. Maak je wandelingen in het park, dan wordt het echter wel aangeraden om bear spray op zak te hebben. Waar je enerzijds graag een grizzlybeer wilt zien, kun je ze maar beter ver van je afhouden.

Poema

De poema is de grootste katachtige die in Yellowstone leeft, maar ze worden slechts zeer zelden gezien. Poema’s bevinden zich in rotsachtig terrein en dichtbegroeide bossen waar ze snel kunnen vluchten en schuilen. Anderzijds zijn poema’s vooral op zoek naar eten in de vorm van herten en konijnen. Wildlife voor de lucky ones dus.

Dikhoornschaap

bighorn sheep yellowstone

Het karakteristieke uiterlijk van de dikhoornschaap, bighorn sheep in het Engels, maakt ze een fotogeniek object. Vooral hun typische hoorns springen erg in het oog. Je moet wel een beetje geluk hebben om ze te zien, want veel dikhoornschapen leven er niet in het park. Als je ze ziet is de kans groot dat ze staan te grazen op open vlaktes (prairies).

Tip!

Heb je al een vlucht geboekt? Maak je rondreis dan compleet door ook je huurauto voor Yellowstone vast te leggen. En bekijk hier ook meteen wat de mooiste accommodaties tijdens je verblijf in het park zijn.